Anja Kirkeby

Billedkunstner og forfatter

”Der er noget fascinerende ved at gribe og forfølge det tilfældigt opståede – fejltagelsen eller uheldet. Sådan opstår ofte nye opdagelser, ideer og udvikling i det hele taget. Det er interessant at betragte ’fejl’ eller ’uheld’ som nye muligheder og ideer.”

selvportræt
Frøken Jensens kogebog
Vredens Druer
Kvinde kend din krop
Marcel Prousr På sporet af den tabte tid

Anja Kirkeby

Billedkunsten har altid fyldt i Anjas liv, på den bedst tænkelig måde. Det er med en evig nysgerrighed på materialitet og sanselighed Anja går til sine værker. Det er formerne, strukturen og fornemmelsen af materialerne der arbejdes med når Anja transformerer objekter ved at give dem nye funktioner, nye perspektiver. Anja beskriver sin tilgang som værende nærmest videnskabelig når hun eksperimenterer med forskellige metoder og jagter nye materialiteter. Men det er også med en vis legesyge Anja går på opdagelse i processen, mens værker bliver til. Det er det legesyge element som får hende til at smide en bog i vaskemaskinen, og det er det videnskabelige element som får hende til at eksperimentere med skyllemidler og vaskeprogrammer. I arbejdet med sine værker skabes værkerne ikke som en fortælling, men snarere opstår fortællingen separat, fortæller Anja. Det er også rammefortællingen om Anja som kunstner, bevægelsen fra at være en fortællende billedkunstner til processuel.

Foruden sin billedkunst er Anja også forfatter og har netop udgivet bogen ”Hør, hvad jeg tegner!” i foråret 2020. I bogen dykker Anja ned i vigtigheden af -og intentionerne bag de mange tegninger som børn producerer i løbet af deres barndom. Med en baggrund som kunstpædagog og som lektor på pædagoguddannelsen, er Anja meget optaget af didaktik, at opbygge læringsrum med det kunstneriske og æstetiske rum. I sin bog åbner Anja også op for hvordan tegninger kan integreres som et redskab i det pædagogiske arbejde, hvilket man i bogen kan lære mere om.

Den unge Werthers lidelser
IMG_1509
IMG_1507
IMG_1506